Cum incepi practica de yoga si de ce ar fi bine sa n-o incepi oricum

C
Pentru ca n-am mare lucru de facut zilele astea, m-am gandit sa scriu cate ceva despre practica de yoga, mai ales pentru cei care sunt la inceput. Cu precadere pentru cei care n-au fost niciodata la o ora dar vor sa inceapa fix acum.

Asadar, cum incepi practica de yoga? Depinde ce intelegi prin asta si ce vrei de la ea. Daca te referi strict la practicarea posturilor, atunci n-ai cum sa ratezi startul. Odata ce ti-ai intins salteaua si-ai inceput sa te misti, treaba e ca si rezolvata. Tu decizi cat de intens vrei sa te umeresti – e un workout ca oricare altul dar clar mai amuzant decat ala cu greutati – bun sa-ti pui sangele in miscare si sa-ti pregatesti muschii pentru topuri si pantaloni scurti. Daca o mai fi cazul anul asta.

Atentie doar sa nu-ti stalcesti corpul! Din propria experienta stiu ca yoga poate fi si periculoasa daca nu respecti niste reguli. Cea de baza e simpla: Te doare – Nu insisti, Te retragi din postura imediat, inceeeet-inceeet si sigur.

 

Durerea in practica de yoga? Ce e aia?

 

Uita de vorba celebra: tu nu esti durerea, esti mai presus de ea. Ba esti!
Vorba aia vrea sa zica nu ca te muncesti sa n-o bagi in seama, ci ca durerea – mai mult conceptual vorbind – nu exista, e doar un semnal de alarma pe care ti-l trimite corpul cand simte ca il pui in pericol. Ca urmare, pentru ca durerea nu exista fizic, ai putea sa n-o mai simti la un moment dat, daca te concentrezi pe altceva? Da, sigur ca poti. Dar vorba unui vechi coleg din presa, vrem noi asta?

Cum ar veni, daca te doare, sa zicem, un genunchi, iar tu alegi sa-l ignori, nu inseamna ca esti tare si ca-ti depasesti limitele. Inseamna ca-ti faci singur de lucru pentru saptamani bune sau chiar luni. Cam atat ii ia unui genunchi sa se refaca dupa ce l-ai torturat.

 

 

In cazul in care vrei sa depasesti povestea cu fitnessul, ai sansa sa descoperi o lume fantastica si nou-nouta. In momente de criza, lumea asta e ca o bula unde mintea ta se limpezeste si tu te incarci cu energie pozitiva. Nu, nu te gandi la magie si misticeala, e doar biochimie. Asa, ca o idee generala, devii mai pozitiv si mai optimist pentru ca sistemul tau nervos parasimpatic preia conducerea. In loc sa lasi stresul, anxietatea si grijile sa te roada si sa-ti dea peste cap organismul, pui un stop. Dai corpului sansa sa functioneze corect, sa produca toate substantele de care ai nevoie pentru imunitate si ca sa-ti mentii mintea intreaga in mijlocul nebuniei generalizate. Succes!

Eu votez pentru varianta asta, a doua, de practica. E clar mai grea si cere doua chestii: concentrare maxima si rabdare fara margini. 

Stiu, se lasa greu. La inceput pare ca alergi dupa cai verzi pe pereti sa le iei potcoavele. Asta e si problema: uita de alergatura, nu umbli dupa nimic. Uita si de potcoave, nimeni nu-ti poate spune ce-o sa gasesti in mintea ta pentru ca fiecare gaseste altceva. Mai mult, sansele sa ajungi in acelasi loc de fiecare data cand practici sunt foarte limitate.

Si mai ales uita de miracole! Practica de yoga n-o sa-ti convinga facturile sa dispara, copiii sa nu mai traga de tine 15 ore pe zi si pe Bringo sa livreze prompt si constant in vremuri de criza. Dar te va ajuta sa nu te panichezi si sa iei deciziile corecte atunci cand toate cele de mai sus se intampla, asa cum e de altfel si firesc.

Pune deoparte asteptarile si ramai deschis pentru orice posibilitate. Inclusiv pentru eventualitatea in care n-o sa ajungi nicaieri si n-o sa gasesti nimic. Cand esti la inceput e varianta cea mai probabila, de-asta zic ca rabdarea e toata cheia aici. Dar nu e ca si cum te grabesti undeva, mai ales zilele astea. Daca nu te panichezi, intristezi sau enervezi si continui sa practici in ciuda aparentei inutilitati, lucrurile se vor aseza de la sine destul de repede. De obicei in lotus.

 

Profesor? Ce profesor? Lasa, ma, ca nu-i chiar asa…

 

Indiferent ce varianta de practica dintre cele doua de mai sus alegi: clean fitness style sau bajbaiala in intuneric, cred ca ai nevoie de un profesor macar pentru primele 2-3 ore. Ma refer la unul in carne si oase, care sa vada cu ochii lui cum lucrezi cu corpul si sa te ajusteze. Nu, scopul nu e sa arati bine in posturi ca sa concurezi pozele de pe Instagram. Scopul e sa-ti protejezi fizicul.

Stiu ca momentul vorbirii nu se pupa deloc cu luxul unei intalniri face to face. Dar daca n-ai facut yoga in viata ta, sau macar un sport oarecare sau o forma intensa de miscare, poate ca n-ar trebui sa incepi in forta chiar acum, acasa, la laptop.
In caz ca simti cum te maninca in talpa si nu mai poti astepta, alege de pe net responsabil, doar ore de incepatori si verifica sursele. Ca in orice domeniu, si in yoga exista multi impostori.

 

Respiratie, meditatie, abnegatie

 

In orice caz, pana sa ajungi la posturi, poti sa incepi cu meditatie si exercitii de respiratie. Sunt multe si bune online si vei avea aceleasi beneficii de pe urma lor. Desi nimeni nu le popularizeaza in mod special mai ales la noi, astea sunt cea mai importanta parte din practica de yoga. Ma refer la varianta a doua, nu la fitnessul cu posturi (pe care il apreciez in egala masura, ba chiar il si practic cateodata, sa nu ma intelegeti gresit.)

Si daca totusi simti ca te-a luat febra (doamne fereste!) miscarii asidue dupa cativa ani de canapea, baga pentru inceput cateva zile de flotari, genuflexiuni, abdomene. O sa-ti pregatesca bine de tot corpul pentru yoga si, in plus, sunt mai simple si mai familiare.

N-o sa te frustrezi dupa primele 2 minute ca… Ha? ce zice omul ala din laptop? Ce caine? Care lacusta?

Si pana te dumiresti ce e de facut, pana dai 10 stopuri si te chircesti in fel si chip doar doar o semana cu ce vezi pe ecran, ai strans atatia draci ca acum mintea chiar ti-a luat-o razna: o sa murim cu totii! Nu, n-o sa murim. In orice caz, nu cu totii. Dar poate c-o sa iubim.

Stay safe & luati mana de pe fatza!

Add Comment

Publicate recent

Biblioteca

People & Yoga

Amprenta digitala

Uneori timpul e prea scurt si emotia prea mare pentru ca o traire sa ajunga imediat text de blog. Ca sa n-o pierd, o agat de Facebook sau Instagram.